Svensklärare nu och då

Är du nyfiken på hur det är att undervisa svenska vid ett universitet i utlandet? Vi har intervjuat några lärare som berättar om sin undervisning. Dessutom kan du läsa några brev från Karin Nordquist som arbetade som svensklektor i Vilnius 1991–1997.
Porträtt av Lennart Grape
Foto: Privat
Lennart Grape, utlandslektor i Belgrad, Serbien
Det är viktigt att en utlandslektor är självständig, flexibel och nyfiken, säger Lennart Grape. Nu är han utlandslektor för fjärde gången, denna gång i Belgrad.
Läs intervjun
Porträtt av Hanna Theis
Foto: Mark Jungblut
Hanna Theis, utlandslektor i Bonn, Tyskland
Hanna Theis tycker om utmaningar, så även om pandemin pågick för fullt, sökte hon våren 2021 lektorstjänsten i Bonn. Tyskland lockade liksom motiverade och engagerade studenter.
Läs intervjun
En dataskärm som visar en man - i bakgrunden syns Stockholm.
Foto: Privat
Karl-Axel Daude, svensklärare vid Christian-Albrechts-Universität, Kiel, Tyskland
Coronapandemin tvingade svensklärare runt om i världen att arbeta hemifrån då all klassrumsundervisning behövde ställas om på rekordtid. Online-lektioner blev vardag och lärplattformar och andra digitala lösningar blev viktiga verktyg. Här berättar Karl-Axel Daude om arbetet som nybliven distanslärare den speciella våren 2020.
Läs om Karl-Axel Daudes undervisning under coronapandemin
Porträtt av Josef Wikström
Foto: Privat
Josef Wikström, utlandslektor i svenska i Bratislava, Slovakien
Josef Wikström är utbildad gymnasielärare i svenska och spanska, och har tidigare arbetat på olika högstadieskolor i Göteborg och Malmö. Han har alltid tyckt om att arbeta och bo utomlands och har bott några år i Argentina.
Läs intervjun
Porträtt av Amelie Pelletier
Foto: Privat
Amelie Pelletier, utlandslektor i svenska i Lille, Frankrike, läsåren 2019–2022
Det franskklingande namnet till trots har Amelie Pelletier svenska som förstaspråk. Hon hade länge funderat på att arbeta i Belgien eller i Frankrike och när tjänsten som utlandslektor i Lille blev ledig 2019 passade det henne perfekt.
Läs intervjun
Porträtt av Iriina Matysina med hörlurar.
Foto: Privat
Irina Matytsina, svensklärare, forskare och översättare i Moskva
Irina Matytsina tycker att det är kul med nya utmaningar. Hon undervisar sedan många år på Moskvas statliga Lomonosovuniversitet. Det är ett arbete som inte står still. Nya samarbeten och nya kurser och seminarier är ständigt under utveckling. Det kan handla om allt från affärssvenska till poesi.
Läs intervjun
Porträtt av Ute Störiko
Foto: Privat
Ute Störiko, svensklärare i Bamberg, Tyskland
I Tyskland är intresset stort för svenska språket. Många har växt upp med Astrid Lindgren och nya impulser kommer ständigt från Sverige, säger Ute Störiko.
Läs intervjun
Porträtt av Lena Karlström
Foto: Will Zak
Lena Karlström, svensklärare i Vancouver, Kanada
I Kanada kan vi delvis tacka våra svenska hockeyproffs för intresset för Sverige. En annan person som haft stor betydelse för svenska språkets spridning är Lena Karlström som undervisar i svenska på universitetet i Vancouver sedan många år tillbaka.
Läs intervjun
Mita Gustinčič Pahor tillsammas med sina studenter.
Foto: Tatjana Györköš
Mita Gustinčič Pahor, svensklärare i Ljubljana, Slovenien
Mita Gustinčič Pahor blev svensklärare mer eller mindre av en slump. Det blev en positiv vändpunkt i hennes liv. Förutom att undervisa översätter hon svensk litteratur och har också nyligen börjat spela nyckelharpa.
Läs intervjun
Porträtt av Sven-Göran Karlsson
Foto: Privat
Sven-Göran Karlsson, utlandslektor i svenska i Gdansk, Polen, läsåren 2016–2021
I september 2016 började Sven-Göran Karlsson att arbeta som utlandslektor vid universitetet i Gdansk i Polen. Han blev sedan kvar i fem år. Vi intervjuade honom strax efter att han tillträtt sin tjänst.
Läs intervjun
Porträtt av Lina Bysell
Foto: Boris Hedlund
Lina Bysell, utlandslektor i svenska i Archangelsk, Ryssland, läsåren 2018–2020
Som utlandslektor gäller det att vara både nyfiken och flexibel, menar Lina Bysell. Allting fungerar inte som hemma och det är också lite av charmen med att undervisa i utlandet.
Läs intervjun
Foto: Privat
Ulf Sparredal, utlandslektor i svenska i Sofia, Bulgarien, läsåren 2018–2020
När Ulf Sparredal fick reda på att man kan arbeta som lärare i svenska i utlandet förstod han genast att detta var något som han ville göra.
Läs intervjun
Karin Nordquist med medaljen Lithuanian Diplomacy Star
Foto: Privat
Karin Nordquist, kulturikon och svensklektor
Karin kom till Vilnius 1991 och stannade till 1997. Hon reste via Tallinn och fick champagne på färjan för att fira Baltikums frigörelse. Under hela sin lektorstid skriver hon brev hem och berättar om livet och universitetet. Vilnius är en stad i förvandling och Karin berättar om den. För sitt engagemang och sina insatser mottog hon medaljen Lithuania's Diplomacy Star.
Läs några av resebreven